Over Jami Masjid Al-Qurtaba

Historie Pakistan Islamic Centre Rotterdam

(Jamia Moskee Al-Qurtaba)


Begin jaren 70 zijn er veel Pakistanen naar Nederland gekomen. Hiervan hadden zich relatief veel in omgeving van Rotterdam gevestigd. Na de legalisatie vertrokken velen naar hun vaderland om te trouwen of om hun gezin naar Nederland te halen.


Toen ook de kinderen hier eenmaal aankwamen, ontstond al gauw de behoefte voor een gezamenlijke plek voor het behoud van religie, cultuur en taal. Het idee van een gezamenlijke gebedsruimte, een eigen moskee, gaf een warm gevoel, zoals men dat in Pakistan gewend was.


In 1983 vond men na lang zoeken een geschikt pand aan de

’s Gravendijkwal 46, te Rotterdam. Het pand werd gekocht met eigen geld/ bijdrage van de Pakistaanse gemeenschap wonende in en nabij Rotterdam. Zo onstond Pakistan Islamic Centre Rotterdam, wat een enorm trots gevoel gaf. Mensen konden hun gebeden in groepsverband voldoen, religieuze- en taallessen volgen.


Er worden nu dagelijkse Koran lessen gegeven aan kinderen. Tevens worden er Urdu lessen en naailessen gegeven. Aan deze lessen zijn geen kosten verbonden, het benodigde materiaal wordt ook kosteloos verschaft.


Pakistan Islamic Centre beschikt ook over een bibliotheek genaamd de Iqbal Library, deze is vernoemd naar de bekende poëet en pionier van Pakistan Dr. Mohammed Iqbal. Aangezien internet een grote rol in het dagelijkse leven speelt qua kennisvergaring, zijn hier ook pc’s met internetverbinding waar men gebruik van kan maken. 


Zoals algemeen bekend, is de enige zekerheid in het leven dat men op een dag komt te overlijden. Ook hier heeft Pakistan Islamic Centre aan gedacht en een uitvaart comité met een eigen rouwkamer opgericht.


PICR organiseert ook interculturele activiteiten zoals rondleidingen door de moskee en neemt deel aan dialoogbijeenkomsten om integratie in de Nederlandse samenleving te bevorderen.


Dit initiatief van de Pakistaanse gemeenschaap om in 1983 Pakistan Islamic Centre in hartje Rotterdam op te richten, heeft zodanig maatschappelijk rendement opgeleverd dat ook de Nederlandse Overheid, de positieve rol van de moskee waarderen.